Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harry Potter

2010.11.20

Harry Potter
HarryPotter.jpg
Adatok
Teljes neve Harry James Potter
Neme férfi
Született Godric’s Hollow, Anglia, 1980. július 31.
Szeme színe zöld
Hajszíne fekete
Származása félvér
Iskolája Roxfort
Iskolai háza Griffendél
Foglalkozása auror (parancsnok)
Patrónusa szarvas
Megformálója Daniel Radcliffe
Első megjelenése Harry Potter és a bölcsek köve
Utolsó megjelenése Harry Potter és a Halál ereklyéi

Családja

Harry Potter egy máguscsaládból származó, ún. „félvér” varázsló, szülei James Potter és Lily Evans (mugli születésű boszorkány). Mindketten egy nagyhatalmú sötét varázsló, Voldemort keze által haltak meg. Mivel anyja feláldozta magát érte, a kis Harryre küldött halálos átok visszaverődött az alig egyéves csecsemőről, és Voldemortot pusztította el fizikai valójában, de lelke megmaradt. Harry homlokán egy villám alakú sebhely maradt a történtek miatt.

Harrynek így nagyon kevés élő rokona maradt. Az egyiket, Sirius Blacket, Harry keresztapját, egyúttal James gyermekkori jó barátját vádolták meg azzal, hogy elárulta a gyermek szüleit, majd tömeggyilkosságot hajtott végre 13 varázstalan személy (mugli) és Peter Pettigrew ellen, aki levágta egyik ujját és patkányként elrohant, ezzel eljátszva saját halálát. A történet kezdetén Sirius az Azkabanban, a varázslók börtönében tartják fogva. Csak a Harry Potter és az azkabani fogoly című részben bukkan fel és bizonyosodik be ártatlansága, miután megszökik a fogságból. A "Harry Potter és a Főnix rendje" című kötetben pedig meghal Bellatrix Lestrange, az őrült halálfaló unokahúga által.

Harry jobb híján édesanyja nővére, Petunia néni családjához kerül. Petunia és férje, Vernon Dursley teljességgel varázstalan, és gyűlölik a varázsvilágot. Gyermekük, Dudley Dursley egy elkényeztetett, kövér fiú, aki állandóan terrorizálja Harryt.

Élete

Dursley-ék megpróbálták a kis Harryt normális emberként nevelni, és elhallgatták előle múltját. Szüleiről azt mondták, hogy autóbalesetben vesztek oda. Ellenszenvük mérhetetlenül sok szenvedést okozott Harrynek: a lépcső alatti gardróbban lakott, kopott és kinőtt ruhákat adtak neki és kortársaihoz képest sokat dolgoztatták – ellentétben saját fiukkal, Dudley-val. A szülők példáját látva unokatestvére is rendszeresen megalázta, és az iskolában is megakadályozta, hogy barátokra találjon.

11 éves korában azonban fordulat következik be az életében: kap egy levelet, ám a bácsikája nem engedi meg, hogy elolvassa. Noha végül el kell menekülniük saját otthonukból az egyre növekvő mennyiségű, kitartó levéláradat elől, Rubeus Hagrid a Roxfort kulcs- és háztájőrzője végül megtalálja őket, és személyesen kézbesíti a levelet. Ebben az áll, hogy született varázsképességei miatt Harry felvételt nyert a Roxfortba, a három európai mágusiskola legrangosabbikába, ami valahol Skóciában van. Innentől kezdve hat éven és köteten keresztül, nagykoráig a Roxfort tanulója, és a Roxforthoz kapcsolódnak hajmeresztő kalandjai is. A hetedik évben és egyben kötetben nem a Roxfortban tanul, hanem a Voldemort által elkészített horcruxokat próbálja elpusztítani.

Múltjával Harry csak fokozatosan ismerkedik meg. Általában az őt mindvégig támogató és szemmel tartó Dumbledore az, aki hosszabb beszélgetések során saját és szülei életútjának kisebb-nagyobb szakaszait megvilágítja a számára. Harry azonban rendkívül jó képességekkel és nagy kíváncsisággal van megáldva, és ügyes érzékkel saját maga is kiderít sok mindent. A történet előrehaladtával az ifjú varázsló egyre nagyobb jelentőségű, az egész világot érintő események részese lesz, amellett kora előrehaladtával a magánélete is kitágul: megismeri a szerelmet, a féltékenységet, mind többször szembesülnie kell szerettei elveszítésével.

3 gyermeke születik

 

Ginny Weasleytől: James Sirius Potter, Albus Perselus Potter, Lily Luna Potter.


Harry a varázslók világában

 

Párszaszáj és egyéb különleges tulajdonságok

A mindvégig muglik világában élő Harry számára már a varázslóvilág puszta létének feldolgozása is hatalmas feladat – igaz, már korábban megfigyelt magán „furcsa dolgokat”: kívánságai teljesültek, és értett a kígyók nyelvén. Ez utóbbi tulajdonsága egyébként nyilván Voldemorttal fennálló különleges kapcsolatából származik, mivel még a varázslók között is igen ritka a párszaszájúság. A négy Roxfort-alapító közül egyedül Mardekár Malazár tudott párszaszóul és ezt a tulajdonságát örökölték leszármazottai, a Gomoldok is, köztük Voldemort, akitől később Harry Potter is elnyerte ezt a tulajdonságot a halálos átkon keresztül. Azonban mint később kiderült, Harry annak köszönhette ezen tulajdonságát, hogy tudtán kívül Voldemort belőle is Horcruxot csinált.

 

Családi öröksége

Az addig megismert világ mellett egy új, mesés perspektíva nyílik meg az ifjú Potter számára. Nem elég, hogy varázsló, de szinte mindenki ismeri és szereti. Szerencséjére a Gringotts – a varázslók bankja – trezorjaiban hatalmas mennyiségű pénz maradt rá szülői örökségéből, így semmiféle problémába nem ütközik a tankönyvek és más iskolai felszerelések, a talár és a nélkülözhetetlen varázspálca megvásárlásakor. Emellett nem szabad kihagyni a láthatatlanná tevő köpönyegét, amely évszázadok óta apáról fiúra szállt a családban, és ami a A halál ereklyéinek egyike.

 

Varázspálcája

A varázslók pálca nélkül csak nagyon egyszerű vagy életmentő varázslatokat tudnak végrehajtani, sőt idegen pálcával is nehézkes dolgozniuk. Harry pálcája szokatlan, magyal-főnixtoll alapanyagú, a legjobb iparos, Ollivander munkája. A pálcának csak egyetlen hasonmása van (a tollat adó főnixmadár, Fawkes, mindössze két tollat adakozott), ám az a pálca Voldemort Nagyúré, azzal követte el valamennyi gyilkosságát. (Ez a tény egyszer megmentette Harry életét: Voldemorttal vívott párbajában a mágus képtelen volt megölni őt, mivel az ún. testvérpálcák összekapcsolódtak a Harry Potter és a Tűz Serlege című epizódban.)

Baglya

A legtöbb varázslótanoncnak van egy-egy állata ( patkányok, macskák, varangyok és baglyok jönnek számításba elsősorban), amely sok esetben hírvivő, de társ is a bajban. Harry hű segítője egy Hedvig nevű hóbagoly lesz, amit azonban a hetedik részben a Privet Drive-ról való szökés közben eltalál egy halálos átok.

 

Iskolaévei

Az első tanév kitüntetett jelentőségű minden varázslócsemete számára: beosztják őket a Roxfort négy házának egyikébe, megismerik a teljes mértékben sosem kiismerhető iskolát, a tanárokat – és természetesen barátokra és ellenségekre tesznek szert. Harry két legjobb barátja a vörös hajú, szegény, de nagymúltú családból származó Ron Weasley, valamit a mugli szülőktől származó, ragyogó eszű lány, Hermione Granger lesz. Mindhárom fiatalt a Griffendél házba osztja be a Teszlek Süveg, bár Harry esetében gondolkodnia kell a Mardekáron is – nyilván Voldemort hatása miatt.

Halálos ellensége

Harry legnagyobb ellensége Voldemort és csatlósai – csakúgy, mint a varázslók többségének aki Dumbledore oldalán harcol –, azonban mivel a Sötét Nagyúr eleinte nagyon gyenge, mindennapjai során az iskolában inkább egy Draco Malfoy nevű, mardekáros fiúval és csatlósaival gyűlik meg a baja. Malfoy alapvetően származása miatt tesz keresztbe Harrynek (jónevű családja Voldemort híve évtizedek óta), de ez később mély személyes ellenszenvvé fajul.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.